Vereniging of stichting oprichten
In het algemeen kiest men een vereniging als mensen samen maatschappelijke activiteiten willen ondernemen, zoals bijvoorbeeld bij een sport- of buurtvereniging. Een stichting richt men meestal op om een ideëel doel te behalen of zich daarvoor in te zetten. Denk aan diverse goede doelen stichtingen. Tussen beide rechtsvormen bestaan verschillen en voor beiden gelden andere regels.
Samen bouwen aan de toekomst
Je kiest dus eerst of je een vereniging of een stichting wilt oprichten. De verschillen tussen een vereniging en een stichting zijn klein. Bij de vereniging zijn bijvoorbeeld andere wetten van toepassing dan op een stichting. Een ander belangrijk verschil is dat een vereniging leden heeft die inspraak hebben in het te voeren beleid, een stichting heeft geen leden.
Vereniging
Ons land kent veel verenigingen. Het is ook niet moeilijk een vereniging op te richten. De vereniging komt namelijk al tot stand door een mondelinge afspraak! Ook kan een vereniging bij notariële akte worden opgericht.
Er zijn wel grote verschillen tussen deze twee soorten verenigingen:
- Alleen een vereniging die bij notariële akte is opgericht, kan onroerende goederen in eigendom hebben en erfgenaam zijn;
- Als een vereniging niet bij notariële akte is opgericht, zijn de bestuurders in het algemeen, naast de vereniging, persoonlijk aansprakelijk voor schulden;
- Bovendien eisen subsidie verlenende instanties vaak dat de te subsidiëren vereniging is aangegaan bij notariële akte.
In de akte van oprichting worden statuten opgenomen. In dit document staat onder andere het doel van de vereniging beschreven, de rechten en plichten van de leden, de procedure voor het benoemen van bestuurders en hun bevoegdheden. Neem voor meer informatie over de vereniging gerust contact met ons op.
Stichting
De stichting werd vroeger veel gebruikt voor allerlei goede doelen. Tegenwoordig maken ook grote organisaties op het gebied van maatschappelijk welzijn- zoals zorginstellingen- gebruik van deze stichtingsvorm.
Een stichting kan alleen geldig worden opgericht in een akte bij de notaris. In de akte van oprichting moet een aantal zaken verplicht worden opgenomen, namelijk:
- De naam van de stichting;
- De vestigingsplaats van de stichting;
- Het doel van de stichting;
- De manier waarop bestuurders worden benoemd en ontslagen;
- De bestemming van een resterend positief saldo als de stichting wordt ontbonden.
Iedere bestuurder van de stichting moet zijn taak behoorlijk uitoefenen. Als een onbehoorlijk bestuur voor de stichting schade veroorzaakt en de bestuurder daarover een ernstig verwijt kan worden gemaakt, is het bestuur collectief aansprakelijk. Daarnaast kan een bestuurder tegenover anderen persoonlijk aansprakelijk zijn. Omdat een stichting een rechtspersoon is, kan zij (onroerende) goederen in eigendom hebben.
Neem voor meer informatie over de vereniging gerust contact met ons op.
ANBI of SBBI
Zowel voor de vereniging als de stichting geldt dat zij een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) of Sociaal Belang Behartigende Instelling (SBBI) status kunnen krijgen. Als een vereniging of stichting de ANBI of SBBI status heeft en een schenking of erfenis ontvangt, is er geen schenk- of erfbelasting verschuldigd.
Wij leggen je graag uit hoe dit precies werkt.
WBTR
Sinds 1 juli 2021 is de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) van kracht. Deze wet heeft de regels veranderd voor het bestuur van verenigingen, stichtingen, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen. In de nieuwe statuten moet nu bijvoorbeeld worden opgenomen wat te doen bij een tegenstrijdig belang van een bestuurder of commissaris, en hoe te handelen als een bestuurder of commissaris (tijdelijk) afwezig is.
Neem gerust contact met ons op voor meer advies hierover