Testament
In een testament leg je vast wat er moet gebeuren als je komt te overlijden. Een testament kan altijd worden gewijzigd of worden ingetrokken. Een testament moet verplicht bij een notaris worden opgesteld, anders is die niet geldig.
Bescherm je nalatenschap
In een testament bepaal je zelf wie jouw erfgenamen zijn. Pas na jouw overlijden wordt het testament openbaar voor de erfgenamen uit het laatste testament. Het is erg belangrijk dat de bewoordingen in je testament ondubbelzinnig (maar voor één uitleg vatbaar) zijn, zodat jouw wensen glashelder overkomen. Een goed opgesteld testament voorkomt onnodige familieruzies. Heb je al een testament? Zorg er dan voor dat je dit minimaal eens in de vijf jaar laat controleren om te garanderen dat het nog steeds voldoet aan jouw huidige situatie en wensen.
Naast de benoeming van één of meerdere erfgenamen kun je in een testament nog veel meer vastleggen. Zo kun je onder andere het volgende vastleggen:
- Het nalaten van een geldsom of bepaalde spullen aan iemand specifiek, dit wordt ook wel een legaat genoemd;
- Het opnemen van een uitsluitingsclausule waardoor jouw erfgenamen de erfenis nooit hoeven te delen met een toekomstige ex-partner;
- Een voogdijregeling voor wanneer beide ouders zijn overleden;
- Een bewind voor als je vindt dat iemand nog niet zelfstandig met het geërfde vermogen kan omgaan;
- De aanwijzing van iemand die de nalatenschap namens alle erfgenamen gaat afwikkelen, de executeur.
Stel je geen testament op, dan bepaalt de wet wie je erfgenamen zijn.