Diverse rechtsvormen

Als ondernemer heb je de keuze uit vele verschillende rechtsvormen. De gekozen rechtsvorm is van invloed op het risico dat je als ondernemer met jouw privévermogen loopt, en heeft ook fiscale en financiële consequenties.

Rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid

Een onderneming kan wel of geen rechtspersoonlijkheid hebben, wat invloed heeft op de persoonlijke risico’s die je loopt en de fiscale en financiële gevolgen. De volgende rechtsvormen hebben geen rechtspersoonlijkheid:

Eenmanszaak

Je voert de onderneming voor eigen rekening en risico, wat betekent dat schulden kunnen worden verhaald op zowel het ondernemingsvermogen als je privévermogen.

Maatschap

De maatschap is een samenwerkingsvorm tussen twee of meer personen. De maatschapvorm wordt vaak gekozen door agrariërs die samenwerken. Daarnaast wordt deze rechtsvorm ook vaak door vrije beroepsbeoefenaars zoals notarissen, advocaten en accountants gebruikt. Iedere maat is voor een gelijk aandeel aansprakelijk voor schulden van de maatschap. Bij de totstandkoming van de maatschap is het van belang afspraken te maken tussen de maten en deze vast te leggen in een maatschapcontract.

Men kan daarbij denken aan de volgende afspraken:

  •  In hoeverre mag een maat financiële verplichtingen aangaan voor rekening van de maatschap en wanneer is toestemming nodig van de overige maten;
  • Hoe groot is ieders inbreng in de maatschap en betreft het uitsluitend geld of ook goederen of arbeid;
  • Op welke manier wordt de winst verdeeld;
  • Wat moet er gebeuren als een maat ziek wordt, uittreedt of overlijdt.

Vennootschap onder firma (VOF)

De VOF is een maatschap die een bedrijf uitoefent, zoals een schildersbedrijf. Voor de totstandkoming van een vof is inschrijving in het handelsregister verplicht. Ook is het van belang een vennootschapscontract op te stellen. Iedere vennoot is hoofdelijk en persoonlijk aansprakelijk voor schulden van de vennootschap, ook al zijn deze schulden aangegaan door een andere vennoot.

Commanditaire vennootschap (C.V.)

De C.V. is een bijzondere vorm van de VOF. Het grootste verschil met de VOF is dat er twee soorten vennoten zijn: de beherende vennoot en de commanditaire vennoot, ook wel commandite genoemd.

De beherende vennoot is hoofdelijk en persoonlijk aansprakelijk voor schulden van de vennootschap. De commanditaire vennoot is dat niet; hij is financier van de vennootschap en slechts aansprakelijk tot het bedrag dat hij heeft geïnvesteerd in de vennootschap.

Meer informatie over ondernemingen met rechtspersoonlijkheid vindt u onder de andere diensten.