Appartementsrecht en splitsingsaktes

Een gebouw kan worden opgedeeld in appartementsrechten. Bij een appartementsrecht heb je het recht om een bepaald gedeelte van een gebouw exclusief te mogen gebruiken.

VVE

Samen met de eigenaren van de andere appartementen in het gebouw ben je eigenaar van de gemeenschappelijke gedeelten van het gebouw, zoals het trappenhuis en de gang. Alle appartementseigenaren tezamen vormen de verplichte Vereniging van Eigenaars (VvE). Aan deze vereniging moet iedere eigenaar van een appartementsrecht periodiek servicekosten betalen. Met dit geld wordt het onderhoud van het gehele gebouw betaald en gespaard voor groot onderhoud. Als lid van deze vereniging heb je ook stemrecht over de bestemming van dit geld.

Splitsingsakte

Wij maken de noodzakelijke splitsingsakte op en zorgen voor het indienen van de door jou aangeleverde splitsingstekening bij het kadaster. Op deze tekening worden de grenzen tussen de verschillende appartementen en de gemeenschappelijke ruimten duidelijk aangegeven. Deze tekening wordt samen met de akte van splitsing ingeschreven bij het Kadaster.

In de splitsingsakte is het splitsingsreglement opgenomen. Hiervoor zijn modelreglementen, die in de akte van splitsing kunnen worden aangevuld/gewijzigd. In het splitsingsreglement wordt onder andere opgenomen wat de breukdelen zijn van de verschillende appartementen, voor wie welke kosten zijn en wat wel en niet is toegestaan als appartementseigenaar.

In de akte van splitsing wordt vastgelegd hoe deze kan worden gewijzigd. Daarnaast zijn er wettelijke regels waaraan je moet voldoen bij het aanpassen van een akte van splitsing.

Eventuele hypotheekhouders, zoals een bank, dient wel toestemming te geven voor de (wijziging) splitsing. Wij kunnen jou hierbij uiteraard ook zoveel mogelijk adviseren.

Een overzichtelijke werkwijze

Afspraak maken

Stap 1

Je geeft een opdracht voor het opstellen van een akte van splitsing per telefoon of per e-mail. Eventueel kan je ook een afspraak maken om de splitsing eerst te bespreken.

Stap 2

Na ontvangst van de opdracht stellen we een concept op. Het concept wordt uiterlijk binnen 2 maanden verzonden.

Stap 3

Je vult de toegezonden vragenlijst in en zend de gevraagde stukken zo snel mogelijk terug.

Stap 4

Er wordt een splitsingstekening opgesteld door een splitsingstekenaar, deze wordt nadat die af is  ingeschreven bij het kadaster door de notaris.

Stap 5

Je neemt het concept door en kan nog vragen, opmerkingen, wijzigingen en/of ontbrekende gegeven doorgeven.

Stap 6

Als je akkoord bent met het concept neem je telefonisch contact op met ons kantoor om een afspraak in te plannen om de akte te ondertekenen.

Stap 7

Op de dag van de ondertekening wordt de akte met je doorgenomen en als deze klopt wordt deze door jou en de notaris ondertekend.